Wizy turystyczne i biznesowe

Wiza turystyczna dla obywateli RP

30.07.2014r.

Uprzejmie informujemy, że strona www.evisa.gov.tr, na której istnieje możliwość wygenerowania wizy elektronicznej, jest dostępna w polskiej wersji językowej.

 

11.04.2014r.

Uprzejmie informujemy, że według obecnych przepisów tureckiego prawa minimalna ważność paszportu w przypadku wyjazdów turystycznych i biznesowych do 90 dni pobytu wynosi 180 dni od daty wjazdu do Turcji.

 

W razie pytań w sprawach konsularnych oraz wizowych proszę kontaktować się z
Działem Konsularnym
Ambasady Turcji w Warszawie
ul. Malczewskiego 32

 

Prosimy dzwonić między godz.14.00-16.30
tel: 22 854 61 11
lub kontaktować się drogą mailową: embassy.warsaw@mfa.gov.tr

 

Z dniem 1 czerwca 2012 roku ulega zmianie tryb pracy Wydziału Konsularnego Ambasady Republiki Tureckiej w Warszawie. Od 1 czerwca 2012 roku składanie dokumentów oraz wniosków wizowych, a także odbiór wiz i legalizacji dokumentów w Wydziale Konsularnym Ambasady będą możliwe w dni robocze wyłącznie w godzinach 09.30-12.00.

 

 

 

Ruch wizowy na przejściach granicznych Republiki Tureckiej od dnia 11. kwietnia 2014r. oraz działania podjęte w okresie przejściowym

 

Zgodnie z nową Ustawą o Cudzoziemcach, z dniem 11. kwietnia 2014r. przewiduje się zaniechanie praktyki uzyskiwania wiz w formie naklejek na przejściach granicznych przy wjeździe do Turcji. Jednakże służby graniczne podejmą stosowne działania w celu zachowania dotychczasowyh procedur przez pewien okres przejściowy, w tym sezon turystyczny 2014.

 

Wizy turystyczne i biznesowe można uzyskać w nowym Elektronicznym Systemie Wniosków Wizowych (www.evisa.gov.tr). System ten, uruchomiony w 2013r., pozwala podróżnym otrzymać e-wizę w ciągu ca. 3 minut.

 

Ministerstwo Spraw Zagranicznych kontynuuje starania na rzecz usprawnienia systemu e-wiza i zapewnienia cudzoziemcom uzyskanie wizy w prosty sposób.

 

W związku z powyższym, począwszy od dnia 11. kwietnia 2014r.:

 

- oprócz angielskiej, francuskiej i hiszpańskiej wersji językowej system e-wiza będzie dostępny w wersji holenderskiej, norweskiej, polskiej, niemieckiej, arabskiej i chińskiej,

- oprócz kart Visa i Master Card akceptowane będą inne powszechnie używane karty kredytowe i debetowe,

- wprowadzone zostaną udogodnienia pozwalające na uzyskanie e-wizy za pośrednictwem autoryzowanych biur linii lotniczych, w tym biur tychże linii na lotniskach,

- biura podróży będą mogły ubiegać się o grupowe e-wizy i dokonywać zbiorczych opłat,

- osoby, które nie będą posiadać wiz przy wjeździe do Turcji, będą mogły uzyskać e-wizę w interaktywnych punktach znajdujących się na lotniskach tureckich,

- opłaty za e-wizy dokonywane za pośrednictwem strony internetowej e-wiza (www.evisa.gov.tr) będą niższe, niż opłaty za wizy dokonywane przy wjeździe na lotniskach tureckich. Informacje dotyczące opłat za wizy znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych (www.mfa.gov.tr).

 

Współpracując z odpowiednimi służbami jak i przedstawicielami sektora prywatnego Ministerstwo Spraw Zagranicznych dołoży wszelkich starań, aby okres przejściowy przebiegał jak najsprawniej. Naszym celem jest wyeliminowanie czasu oczekiwania na lotniskach tureckich. Nowe udogodnienia zostaną wprowadzone w możliwie najkrótszym czasie.

 

Visa Applications at Points of Entry to the Republic of Turkey as of 11 April 2014 and Measures to be Taken During the Transitional Period

 

In accordance with the new Law on Foreigners, the practice of obtaining visas upon arrival to points of entry to Turkey will begin to come to an end as of 11 April 2014.  However, border authorities will maintain existing procedures for a certain transitional period, to include the 2014 tourism season.

Visas for touristic or business purposes can be obtained via the new Electronic Visa Application System (
www.evisa.gov.tr).  This system, which was launched in 2013, allows intending visitors to obtain their e-Visas in approximately three minutes online.

The Ministry of Foreign Affairs continues efforts to strengthen the e-Visa system and to better enable foreign nationals to easily obtain their visas.

In this context, as of 11 April 2014;

- In addition to English, French, and Spanish; Dutch, Norwegian, Polish, German, Arabic and Chinese language options will be added to the e-Visa system.
- In addition to Visa and Master Card, payment will be accepted from other commonly used credit cards and debit cards.
- Necessary arrangements will be made to allow foreign visitors to obtain e-Visas from authorized airline companies offices, including those companies’ offices in airports.
- Tour operators will be able to apply for group e-Visas and make lump sum payments for them.
- Visitors arriving to Turkey without visas will be able to obtain their e-Visas via interactive kiosks placed in Turkish airports.

- Fees for e-Visas obtained via the e-Visa website (www.evisa.gov.tr) will be lower than the fees for visas obtained upon arrival to Turkish airports. Information regarding visa fees can be found on the website of the Ministry of Foreign Affairs (www.mfa.gov.tr).

 

The Ministry of Foreign Affairs will continue to carry out these efforts in coordination with all relevant public authorities and private sector partners in order to make the transitional period as smooth as possible. It is our goal to eliminate waiting periods at Turkish airports.  The new arrangements will be in service as soon as possible.

 


Turyści polscy zakupują turecką wizę turystyczną online na stronie www.evisa.gov.tr. Wiza dla Polaków kosztuje 20 USD, wiza jest ważna przez 180 dni i uprawnia maksymalnie łącznie do 90 dni pobytu na terenie Turcji. Jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy. Istnieje również możliwość, jeszcze tylko w tym sezonie turystycznym (2014), uzyskania wizy starego typu na międzynarodowych lotniskach tureckich. Koszt wizy na lotnisku to 30 USD lub 25 EUR, płatne gotówką.

Zarówno w przypadku e-wizy jak i wizy zakupionej na lotnisku należy okazać paszport, który w momencie wjazdu do Turcji musi być ważny przynajmniej jeszcze 180 dni od daty wjazdu do Turcji.

 

Wiza elektroniczna

Od dnia 23. lipca 2014r. strona www.evisa.gov.tr jest dostępna w polskiej wersji językowej.

 

Od 17 kwietnia 2013 roku jest możliwość nabycia wizy turystycznej bądź biznesowej drogą elektroniczną poprzez poniższą stronę:


https://www.evisa.gov.tr/en/ (angielska wersja językowa)

 

https://www.evisa.gov.tr/pl/ (polska wersja językowa)

 

 

Ważność paszportu

 

W momencie przekraczania granicy tureckiej paszport musi być ważny przynajmniej jeszcze 180 dni od daty wjazdu do Turcji.

 

Paszporty tymczasowe

 

Posiadacze paszportów tymczasowych nie są uprawnieni do uzyskania e-wizy na stronie www.evisa.gov.tr. Natomiast jeszcze w tym sezonie turystycznym (2014) na podstawie paszportu tymczasowego istnieje możliwość uzyskania wizy starego typu na międzynarodowych lotniskach tureckich. Koszt wizy na lotnisku: 30 USD lub 25 EUR, płatne gotówką.

 

 

Polskie dokumenty podróży


Osoby nie posiadające polskiego paszportu, a będące posiadaczami polskich dokumentów podróży, mogą ubiegać się o wizę jednokrotną. W tym celu należy zgłosić się do Ambasady Turcji w Warszawie, ul. Malczewskiego 32, w godz. między 09.30 a 12.00 od poniedziałku do piątku.

Należy złożyć następujące dokumenty:

  • dokument podróży i fotokopia strony ze zdjęciem;
  • jedno zdjęcie kolorowe (nasze wymagania odnośnie zdjęć: zdjęcie nie może być czarno-białe, musi być kolorowe, aktualne, małego standardowego formatu, ustawienie na zdjęciu obojętne: z uchem bądź en face);
  • wypełniony wniosek wizowy;
  • dokumenty potwierdzające podróż: rezerwacja hotelu, potwierdzenie wykupionej wycieczki, bilet lotniczy (oryginały do wglądu oraz ksero).

Czas oczekiwania na decyzję w sprawie wizy wynosi około 4 tygodni.

 

Opłata: 252 PLN (płatne gotówką na miejscu po uzyskaniu informacji o przyznaniu wizy, w momencie odbioru wizy)


Wizy dla osób lecących tranzytem przez Turcję


Turyści polscy lecący tranzytem przez Turcję, którzy na lotnisku tureckim przebywają tylko kilka godzin i nie opuszczają strefy tranzytowej lotniska, nie zakupują tureckiej wizy. Jeśli zaś zdecydują się opuścić lotnisko np. w celu kilkugodzinnego zwiedzania miasta, wtedy zakupują na lotnisku wizę turystyczną w cenie 25 euro lub 30 USD, na podstawie polskiego paszportu, który w momencie przekraczania granicy musi być ważny przynajmniej jeszcze 6 miesięcy od daty wjazdu do Turcji.

 

Dzieci wpisane do paszportu


Obecnie uznawane są w dalszym ciągu wpisy dzieci do paszportu pod warunkiem, że dziecko ma mniej niż 13 lat i w paszporcie rodzica znajduje się aktualne zdjęcie dziecka. Jeżeli w paszporcie rodzica nie ma aktualnego zdjęcia dziecka, wjazd do Turcji jest możliwy tylko w przypadku dzieci poniżej piątego roku życia. Jednak zaleca się, aby dzieci miały własne paszporty.

 

Wizy turystyczne dla obywateli krajów innych niż Polska

 

W celu uzyskania aktualnej informacji w kwestii wymagań wizowych dla obywateli innych krajów niż Polska zapraszamy na stronę tureckiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych:

 

http://www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa

 

 

Informacja dla obcokrajowców, którzy ubiegają się o wizy tureckie w Ambasadzie

Jeśli nie są Państwo zwolnieni z obowiązku wizowego, nie mogą zakupić wizy na lotnisku i starają się o wizę turecką w Ambasadzie, prosimy pamiętać, że choć każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie, w zależności od celu pobytu w Turcji, to każdy obcorajowiec starający się o wizę w Ambasadzie Turcji powinien złożyć następujące dokumenty codziennie od poniedziałku do piątku w godz. 9.30-12.00:

  • paszport i kserokopia paszportu (strony ze zdjęciem i danymi osobowymi oraz inne strony z datą ważności paszportu);
  • jedno zdjęcie kolorowe (nasze wymagania odnośnie zdjęć: zdjęcie nie może być czarno-białe, musi być kolorowe, aktualne, małego standardowego formatu, ustawienie na zdjęciu obojętne: z uchem bądź en face);
  • polska karta pobytu i kserokopia tej karty;
  • bilet lotniczy i jego kserokopia;
  • rezerwacja hotelu w Turcji, potwierdzenie wykupienia wycieczki i kserokopia tych dokumentów (w przypadku turystów);
  • legitymacja studencka i jej kserokopia (w przypadku studentów);
  • akt małżeństwa z obywatelem polskim i kserokopia aktu (w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński z obywatelem polskim);
  • ewentualnie: inne dokumenty wymagane przez Konsula w zależności od indywidualnego przypadku.


Opłata za wizę jednokrotną: 252 PLN (dla obywateli krajów strefy Schengen), 60 USD (dla obywateli krajów spoza strefy Schengen) płatne gotówką w momencie składania dokumentów (wizy zwykłe) lub w momencie odbioru wizy (wizy specjalne).

 

Information for non-Polish citizens who are applying for Turkish visa
If you are not exempted from visa obligations and if there is no possibility of obtaining an entrance or transit visa directly at Turkish airports or borders, you should apply for visa in our Embassy. Please, take it into consideration that although each case is evaluated separately, each applicant must submit the following documents:

Passport and the copy of the passport (pages with photo and personal data and other pages containing expiration date of the passport);

  • One colour photo [our requirements: the photo cannot be black-and-white; it must be current and of standard format (3 x 4cm)]
  • Polish residence card and the copy of the card;
  • flight ticket and its copy;
  • Reservation of the hotel in Turkey, confirmation of purchasing the trip and the copy of these documents (in the case of tourists);
  • Student ID and its copy (in the case of students);
  • In the case of persons who are married to a Polish citizen - marriage certificate and its copy;
  • The Invitation from the Turkish company.
  • In case of long term visa applications businessmen or company owners required to submit documents stating long term invitations or company ownership (KRS or REGON documents).
  • Other documents if required by the Consul depending on individual case.

Single entry visa fee: PLN 252 (for citizens of Schengen zone countries) or USD 60 (for citizens of non-Schengen zone countries) paid upon submitting documents (ordinary visas) or upon receipt of visa (special visas).

 

Wizy biznesowe


Osoby jadące do Turcji na spotkanie biznesowe lub krótki, kilkudniowy pobyt służbowy również mogą korzystać z wizy turystycznej opisanej powyżej, o ile ich pobyt ma również po części charakter turystyczny. Jeśli wyjazd jest tylko i wyłącznie biznesowy to należy starać się w Ambasadzie o wizę biznesową. W celu jej uzyskania należy przyjść do Ambasady Turcji w Warszawie, ul. Malczewskiego 32, w godz. między 09.30 a 12.00 od poniedziałku do piątku, i złożyć następujące dokumenty:

  • paszport ważny przynajmniej jeszcze 6 miesięcy od daty wjazdu do Turcji; ksero paszportu (strony ze zdjęciem);
  • wypełniony wniosek wizowy;
  •  jedno zdjęcie kolorowe (nasze wymagania odnośnie zdjęć: zdjęcie nie może być czarno-białe, musi być kolorowe, aktualne, małego standardowego formatu, ustawienie na zdjęciu obojętne: z uchem bądź en face);
  • zaproszenie z Turcji w języku tureckim (można złożyć kopię przesłaną faksem lub zeskanowaną i przesłaną e-mailem, ale pod warunkiem, że kopia jest w formie oryginalnego pisma tzn. z pieczęcią firmy, logiem, podpisami);
  • pismo z firmy polskiej potwierdzające wyjazd służbowy;
  • opłata: 252 PLN (za wizę jednokrotną)  629 PLN (za wizę wielokrotną) - płatne gotówką w momencie składania kompletu dokumentów.

W przypadku pozytywnej decyzji o wydaniu wizy, wiza wydawana jest  w ciągu kilku dni (pracownik Ambasady wyznacza datę i godzinę odbioru wizy).
Uwaga: wiza biznesowa wydawana jest osobom udającym się do Turcji w celu odbycia spotkań biznesowych, przeprowadzenia szkoleń, nadzoru lub kontroli. Nie uprawnia do pracy.